Groenten Muffins – het recept

Door Ariane Niehe

Mijn kleine vent is gelukkig altijd een goede eter geweest. Maar toen zijn tanden doorkwamen, liet hij ineens alles staan. Om ervoor te zorgen dat er toch voldoende groenten, fruit en andere voedingsstoffen binnenkwamen, begon ik wat te experimenteren in de keuken. Heel graag deel ik mijn succesrecepten met je, zodat ook jij kan zorgen dat er gevarieerde en gezonde alternatieven op tafel komen en jouw kindje weer lekker eet. Ik kook altijd zonder zout en ik probeer zo min mogelijk suiker te gebruiken.

Als eerste het recept voor de groenten muffins, deze zijn super easy om te maken. Klaar in 20 min. + 25 minuten oventijd.

Groenten muffins

Ingrediënten voor ± 8 stuks:

  • 150 gram volkorenmeel
  • bakpoeder
  • groenten naar keuze (courgette, wortel, paprika, broccoli, cherry tomaatjes)
  • 60 ml Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • 30 ml olijfolie
  • Eventueel wat gedroogde kruiden als oregano, peterselie of basilicum

Verder nodig:

  • muffin bakvorm of siliconen cupcake vormpjes 
  • 1 grote schaal om te mengen
  • 1 kleine schaal om te mengen
  • spatel
  • maatbeker
  • garde
  • weegschaal
  • keukenmachine of handrasp

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Rasp of snij de groente zo klein mogelijk. Voor wortel en courgette kun je een keukenmachine gebruiken, maar een handrasp werkt ook prima. Mocht je cherrytomaatjes gebruiken, snij deze dan twee keer in de lengte doormidden zodat je kwarten hebt. Als je voor broccoli gekozen hebt, kook deze dan even voor en snij deze hierna. Paprika snij je klein.

Meng in een grote schaal het bakpoeder volgens de aanwijzing op de verpakking met het volkorenmeel. Vervolgens doe je de groente bij het volkorenmeel en meng je alles goed met elkaar. Zorg er in ieder geval voor dat de groente zo veel mogelijk bedekt is met het meel en zet alles even aan de kant.

Nu klop je in de andere (kleinere) schaal de eieren samen met de Griekse yoghurt en de olijfolie tot een glad mengsel. Voeg hier eventueel de kruiden aan toe. Pak je andere kom er weer bij en maak een kuiltje bij het groentenmengsel. Giet vervolgens het mengsel van de eieren hier bij. Roer alles goed door elkaar.

Nu kun je alles verdelen over de bakvorm. Vul de gaatjes tot het randje met het deeg en zet het in het midden van de oven. Na ongeveer 25 minuten zijn de muffins klaar! 

Je kunt de muffins in een afgesloten bak in de koelkast bewaren, dit zou ik maximaal 5 dagen doen. Invriezen kan ook, zo kun je makkelijk meerdere varianten maken en heb je altijd een portie bij de hand.

Scroll to Top